Må skolerne bruge private streamingtjenester i undervisningen – som f.eks. Netflix?

Der er blandt lærere tvivl om, hvorvidt lærere eller elever med deres personlige abonnement til en privat streamingtjeneste må vise indhold fra tjenesten på skolen.

Svaret herpå er, at indhold fra private streamingtjenester ikke må bruges i undervisningen. Tjenesternes brugervilkår (se Netflixs vilkår nedenfor) foreskriver klart, at indholdet kun er til personlig brug.

Kan man købe adgang til at bruge private streamingtjenester som Netflix i undervisningen?

Private streamingtjenester der udbydes af kommercielle aktører som Netflix, HBO m.fl. har udelukkende lavet aftaler om deres egen brug, hvilket vil sige salg til private med henblik på personlig brug. Såfremt man bruger eksempelvis Netflix i undervisningen, er man som lærer ansvarlig for at sikre, at der ikke sker en krænkelse af ophavsretten til konkrete film.

Head of legal hos Nordisk Film Distribution, Mads Kierkegaard Jørgensen, udtaler: ”Som udgangspunkt kan private kommercielle streamingtjenester ikke danne grundlag for brug i undervisningen. Det er i strid med tjenesternes brugervilkår. Dette kan man efter min mening ikke komme omkring via en aftale med enkelte rettighedshavere. En aftale, som kun giver tilladelse til brug af indhold fra kommercielle streamingtjenester på vegne af en del af de relevante filmselskaber, ændrer altså ikke ved tjenesternes brugervilkår. Desuden stilles underviserne i en umulig situation med en sådan aftale, da en stor del af indholdet på en kommerciel streamingtjeneste ikke vil være licenseret. Den enkelte lærer kan derfor ikke vide, om han/hun bryder ophavsretsloven eller ej, når læreren viser en film fra en kommerciel streamingtjeneste, og uanset hvad brydes tjenestens brugervilkår. Hvis man vil bruge de mere end 1000 film, som Nordisk Film distribuerer, i undervisningen, kan det ske gennem en spillefilmsaftale med AVU-medier”.

Netflix brugsbetingelser

Brugsbetingelserne (vilkårene) for Netflix-tjenesten afgrænser brugen og bestemmer, at indhold på Netflix-tjenesten alene må bruges personligt og ikke-kommercielt.

Her er et uddrag fra Netflix brugsbetingelserne:

”Netflix-tjenesten og alt indhold, der ses gennem vores tjeneste, er kun til din personlige, ikke-kommercielle brug. Så længe du har et Netflix-medlemskab, tildeler vi dig en begrænset, ikke-eksklusiv, ikke-overdragelig licens og adgang til Netflix-tjenesten, så du kan se film og tv-serier gennem tjenesten udelukkende via streaming til samme formål. Bortset fra denne ovennævnte begrænsede licens bliver der ikke overdraget dig nogen rettighed, adkomst eller andel.”

Begrebet personlig brug er i Ophavsretsloven defineret således, at dette er brug ”indenfor husstanden”. Følgende fremgår endvidere af lovmotiverne til Ophavsretsloven: ”Kopiering til personlig brug omfatter endvidere ikke kopiering som led i arbejde eller undervisning”.